UNIEK IN DE WERELD!

In mei 2021 arriveerde er vanuit het Belgische Glabbeek een bijzonder transport bij Oorlogsmuseum Overloon. In meer dan 2000 grote en kleine wrakstukken werd een in 1945 gecrashte Britse Lancaster bommenwerper binnengebracht.

Lancaster NN775

Op 5 maart 1945 stortte de NN775 neer in een moerassige weide in het Belgische Bunsbeek. Het toestel was op de terugweg van Gelsenkirchen, waar het een aanval op een benzeenraffinaderij uitvoerde, toen het getroffen werd door Duits afweergeschut. Het stortte neer en verdween meters diep onder de grond. De zeven inzittenden kwamen hierbij om het leven. Pas in 2016 werd het toestel opgegraven. Bij die opgraving werden ook nog drie lichamen van bemanningsleden geborgen. Zij kregen een laatste rustplaats op de Engelse begraafplaats vlakbij Leuven.

Door het toestel voor een groot publiek zichtbaar te maken wordt ook het verhaal van de bemanning verder verteld en worden hun namen niet vergeten.

Uniek in de wereld!

Nergens ter wereld ligt een vliegtuig op deze manier tentoongesteld. Een prachtig eerbetoon aan de zeven bemanningsleden van deze lancaster NN775.

Indrukwekkende film

Onder het schuine dak van het Lancaster Paviljoen wordt een indrukwekkende film vertoond waarin je als bezoeker wordt meegezogen. Meer zeggen we er niet over, dit moet je beleven!

Download de Lancaster NN775 app!

Zie in ons museum hoe de Lancaster NN775 er oorspronkelijk uitzag, in AR (augmented reality) op je mobieltje. Download de gratis app (Android / Apple) volg daarna de aanwijzingen en scan één van de oranje markeringen vooraan op het podium.