Tentoonstellingen aanmelden

Land Art Flevoland

Verschillende locaties Verschillende locaties, Nederland

Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Ze richtten zich daarbij op een kunstvorm die tot hun verbeelding sprak: Land Art. In de Verenigde Staten was deze stroming in de jaren zeventig populair en waaide via tentoonstellingen als Op Losse Schroeven (1969) in het Stedelijk Museum Amsterdam en Sonsbeek Buiten de Perken (1971) in Arnhem over naar Nederland.

Het resultaat is een collectie van inmiddels al negen landschapskunstwerken. Nergens ter wereld vind je in zo’n relatief klein gebied zoveel mooie voorbeelden van Land Art, gemaakt door wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra, Daniel Libeskind en Antony Gormley. Ontdek deze verborgen schatten van Flevoland op eigen gelegenheid (met de auto) of tijdens een georganiseerde busreis. En ervaar en passant de wonderbaarlijke geschiedenis van de totstandkoming van de polder!

Land Art Weekend
Het Land Art Weekend vindt dit jaar plaats in het weekend van 1 en 2 juni 2019. Bij alle negen landschapswerken zijn gidsen aanwezig om bezoekers over de plek en de kunst te vertellen. Daarnaast vinden er diverse gratis activiteiten voor jong en oud plaats.

Tours
Stichting Land Art Flevoland organiseert van mei tot en met september iedere laatste zondag van de maand bustours. Elke tour heeft een ander onderwerp of gebied en tijdens iedere tour geeft een kenner een toelichting. Zo is er een tour waarin de kunstwerken gekoppeld worden aan de ontstaansgeschiedenis van Flevoland; een kunsthistorische tour over de Land Art in Flevoland in internationaal perspectief; een route door het oudere Noorden en een route door het relatief jongere Zuiden van Flevoland; en voor de fanatiekelingen een tour langs alle negen landschapskunstwerken.

Data Tours 2019:
26 mei 2019; Het Verhaal van Flevoland (startlocatie KAF in Almere)
30 juni 2019; Noordelijke Route (startlocatie treinstation Lelystad)
28 juli 2019; Zuidelijke Route (startlocatie KAF in Almere)
25 augustus 2019; Verhaal van de Land Art (startlocatie Stedelijk Museum Amsterdam)
29 september 2019; Alle negen (startlocatie KAF in Almere)

www.landartflevoland.nl

Beeld: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal © Vincent Wigbels

Van 1 jan