Museum MORE toont vanaf dit najaar de eerste museale solotentoonstelling van kunstenaar Lara de Moor (1969). Met haar schilderijen, waarvan er in MORE dertig te zien zullen zijn, creëert zij een mysterieuze wereld waarin verlaten plekken een eigen ziel en atmosfeer krijgen.

De Moors vaak monumentale interieurstukken zijn zorgvuldig gecomponeerde stillevens. De vloeren, wanden, ramen en hoeken in lege vertrekken vormen haast geometrische composities. En dan opeens hangt er een doorzichtige zak gevuld met water aan een deurknop of wordt de ruimte doorkruist door een wonderlijk web van bijna lichtgevende draden.

Niets is toevallig. De Moor zoekt naar plekken, in haar eigen huis of andere ruimtes, die zich lenen voor het maken van installaties waarin ze haar objecten zorgvuldig ensceneert en fotografeert als voorstudie s. Deze set-ups vertaalt ze naar olieverf op doek. En pas dan ontstaat de illusie en de zeggingskracht van haar kunst. Dan pas laadt een ruimte zich met vraagtekens over een stapel dekens op een bed. Dan ontstaat de spanning van eenaanbewoonde kamer met uitzicht op de natuur die geruisloos oprukt naar de schijnbaar geordende mensenwereld.

Beeld: Lara de More, lead 2018, private collection