Tentoonstellingen aanmelden

Lawrence Lek – Nøtel (The Hague)

Stroom Den Haag, Den Haag

Tip van Museumtijdschrift:

Een luxueus hotel waarin je geen mens tegenkomt, want alle menselijke werknemers zijn vervangen door kunstmatige intelligentie. Zou je dat willen? In Stroom laat de tentoonstelling ‘Nøtel’ van multimediakunstenaar Lawrence Lek het publiek over deze vraag nadenken.

Vanuit de futuristische ‘hotellounge’ kun je via virtual reality-rondleidingen en een videogame zijn fictieve hotelketen Nøtel bezoeken. De korte rondleidingen (die overigens in het Engels zijn) voelen als een Disney-attractie: in eerste instantie lijkt het alsof je in een bootje zit terwijl een robotachtige stem je rondleidt, maar als je naar beneden kijkt zie je dat je op een drone zit die je meeneemt door de verschillende hotelruimtes.

In de videogame kun je zelf bepalen hoe lang je door het hotel wil rondlopen. Hierbij zijn ook andere ruimtes te ontdekken dan die tijdens de rondleidingen ‘geopend’ zijn. Zo kun je proberen om op het dak te komen, of zelfs het hotel te verlaten. In de ontwerpen van het hotel is Leks achtergrond in architectuur terug te zien: het hotel zou in de toekomst zomaar eens werkelijkheid kunnen worden.

Foto: Bob Goedewaagen. Courtesy Stroom Den Haag, 2018.

Met “Nøtel (The Hague)” presenteert Stroom Den Haag de eerste tentoonstelling in Nederland van Lawrence Lek. Het is een multimedia installatie waarin de tentoonstellingsruimte is getransformeerd tot de marketing suite van de Nøtel Corporation; een fictieve hotelketen die een volledig geautomatiseerde en luxe manier van leven promoot. Ontworpen door wereldberoemde architecten biedt Nøtel een veilige omgeving voor een toekomstige nomadische elite, waar geheimhouding en veiligheid cruciaal zijn. Lek nodigt ons via een science-fiction scenario uit om te speculeren over de toekomst van werk, technologie, en de verhouding tussen burger en overheid.

“Nøtel” is een gezamenlijke opdracht van Stroom Den Haag en Arebyte Gallery, Londen. Lek heeft twee verschillende installaties ontwikkeld i.s.m. musicus Kode9 (Steve Goodman), die ingaan op de lokale context.

“Nøtel (The Hague)” wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en de Gemeente Den Haag.

Van 1 sep 20 18

t/m 4 nov 20 18