Deze eerste museale presentatie over de dichter Stéphane Mallarmé toont een blik in zijn ideeën en nalatenschap. Met facsimile’s, filosofische gesprekken met hedendaagse dichters en kunstenaars, een nieuwe publicatie en performances brengt het zowel liefhebbers als eerste lezers samen.

Mallarmé’s  levensproject 

Precies 125 jaar geleden sterft de Franse dichter en criticus Stéphane Mallarmé in het Franse Valvins. Hij wijdt de laatste 20 jaar van zijn leven aan zijn magnum opus *Le Livre*:  een raadselachtig boek met een bijna bovenmenselijk aura. Dit boek bleef echter (on)bedoeld onvoltooid. Voor een selecte groep literatuurliefhebbers bezit *Le Livre* een cultstatus, terwijl het grote publiek geen idee heeft van het bestaan. Met *Le Livre* wil Mallarmé zijn levensproject voltooien. Hij wil iets volstrekt nieuws bewerkstelligen en geeft de lezer als ontvanger van het werk een actieve en doorslaggevende rol. Deze ontdekking van een volstrekt nieuwe relatie tussen subject – ontvanger – en object binnen de literatuur is net zo revolutionair als Einsteins relativiteitstheorie. Mallarmé is de eerste auteur die het cruciale belang van de ontvanger van een werk aantoont.

Verborgen parel 

Is het de poëtische mysticus Mallarmé gelukt ons een nieuw idee over het boek als hét culturele artefact bij te brengen? Kan ook een groter publiek dan enkele liefhebbers plezier beleven aan de schetsen van wat volgens de dichter het ‘boek der boeken’ moest worden?