Vanaf begin april verandert de vierde verdieping in de dynamische werkplaats van Zuid-Afrikaanse componist en kunstenaar Neo Muyanga. Vergezel hem in zijn ontdekkingstocht door het depot en word getuige van de vorming van zijn gloednieuwe site-specifieke performance. De eindpresentatie vindt plaats in juni 2023.

Neo Muyanga is een Zuid-Afrikaanse componist, muzikant, kunstenaar en filosoof. De multidisciplinaire artiest is de eerste gastkunstenaar in het nieuwe meerjarenprogramma Le Miroir Vivant. Muyanga is vanaf 1 april 2023 elke zaterdag tussen 14:00 en 17:00 uur te vinden tussen de duizenden objecten die Depot Boijmans van Beuningen rijk is. Gedurende twee maanden verkent, onderzoekt en repeteert de componist met een groep Rotterdamse vocalisten en musici richting een eindpresentatie in de vorm van een performance in juni 2023.

In zijn werk versmelt Muyanga verschillende stijlen zoals new opera, jazzimprovisatie of traditionele liederen in Zulu en Sotho. Zijn composities zijn gebaseerd op gemeenschappelijke verhalen over menselijkheid en thema’s als uitsluiting, uitbuiting en de Afrikaanse diaspora. Met zijn stukken wil Muyanga verbinden in plaats van polariseren door de nadruk te leggen op het blootleggen van gevoelens van angst, angst voor het onbekende, geborgenheid en veiligheid. Omdat Muyanga in zijn kunst vooral met mensen werkt en minder met objecten, staat fluïditeit centraal. Hij laat zich graag inspireren door improvisatie en onverwachte wendingen door inbreng van anderen.

Beeld: Le miroir vivant, René Magritte, 1929