Van 5 april tot en met 27 augustus exposeert museum ’t Oude Slot in Veldhoven ruim 60 schilderijen uit de collectie van het Eindhoven Museum. De unieke tentoonstelling geeft aan de hand van deze schilderijen een beeld van de veranderingen in de leefomgeving van de Kempen in de afgelopen eeuw.
De expositie is opgebouwd rond zeven thema’s: heide en zand, cultuurlandschap, zandwegen, boerderijen en erven, boereninterieurs, arbeid en mensen. De werken zijn van de hand van bekende schilders zoals Huub van Baar, Kees Bol, Victor de Buck, Walter Castle Keith, Edgard Farasyn, Jozef Gindra, Roland Larij, Harry Maas, Ernest Midy, Reinier Pijnenburg en Frans Slager.
Veranderingen in beeld
Zo’n 100 tot 150 jaar geleden bestond de streek De Kempen nog hoofdzakelijk uit een agrarische wereld, waarin ook een handvol ambachtslieden hun bestaan vond. De bevolkingsgroei, de steeds verdergaande industrialisatie en wetenschappelijke en technische innovaties hebben deze samenleving ingrijpend veranderd. De geëxposeerde schilderijen maken ons ervan bewust dat onze voorouders in een totaal andere wereld leefden. En dan te bedenken dat dit nog maar twee, drie of vier generaties geleden is.
Hans Sonnemans, directeur van ’t Oude Slot, is enthousiast over de komende expositie om verschillende redenen: “het zijn prachtige schilderijen die het verdienen om getoond te worden. Ik ben daarom ook erg blij dat we deze tentoonstelling in goede samenwerking met het Eindhoven Museum kunnen realiseren. Het feit dat Peter Thoben, voormalig directeur van Museum Kempenland, als gastconservator meewerkt en een lezing zal geven, is de kers op de taart. Ik hoop dat veel kunstliefhebbers de weg naar Veldhoven zullen vinden, want deze expositie is echt bijzonder in zijn soort.”
Beeld: Edgard Farasyn, Vrouw op kruiwagen