Op de tentoonstelling “Leer van vis” ontdekt je de verrassende én duurzame toepassingen van vissenhuid. De veelzijdigheid van dit restproduct staat in deze tentoonstelling centraal. Het klinkt allemaal een beetje glibberig maar van vissenhuid wordt al eeuwenlang vissenleer gemaakt.

Vissenhuid – een restproduct van de visserij – is opvallend ruw en sterk. Het wordt al eeuwenlang en over de hele wereld verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. Zo krijgt dus de hele vis een bestemming!
Vissenhuid is een verrassend materiaal; het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels. Verder wordt ook in de moderne beeldende kunst regelmatig vissenhuid toegepast. En wist jij dat vissenhuid een duurzaam alternatief is voor bijvoorbeeld slangen- of krokodillenleer? In de expositie bewonder je een diversiteit aan objecten: kleding, tassen, boekomslagen, bekleding van sabels en moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!