Maar liefst 31 kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om een kunstobject te maken van een leporello. De diversiteit in aanpak heeft geleid tot een expositie waarin veel te zien en te beleven is. Van 2 december tot en met 22 januari worden de bijna veertig leporello’s tentoongesteld in de bovenzaal van de Koppelkerk.

Leporello
Een leporello, ook wel een harmonicaboek genoemd, is een boekwerk dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Het kan variëren van enkele tot tientallen vouwen. Anders dan in een gewoon boekwerk zijn de afbeeldingen goed naast elkaar te bekijken. Dit maakt een leporello zeer geschikt om een verhaal mee te vertellen.

De kunstenaars van het collectief Breekijzer en het Bocholtse Fkk zijn door deze vorm geïnspireerd geraakt tot het maken van een aantal kunstobjecten. Voor het maken van de boekjes waren er een aantal spelregels opgesteld. Zo mochten de kunstenaars iets met, in of op het boekje maken. Verder waren ze vrij in het gebruik van techniek wat resulteerde in een grote diversiteit: van tekeningen tot foto’s en van schilderingen tot knip en plak werk.
De leporello’s zijn gemaakt van tekenpapier, bestaan uit tien vellen en zijn elk 10 bij 15 cm groot. Door de eenheid in het formaat is een samenhang in het geheel ontstaan.

Deelnemende kunstenaars
Luci Aversteeg, Birgit Blasberg, Emeke Buitelaar, Monika Büdding, Wim van den Camp, Els Dekkers, Karen van Dooren, Ute Ida Fischer, Marij Geurtzen, Dilly Helmink, Rido Jansen, Monique Klaassen, Ingo Krasenbrink, Hans Mellendijk, Maria Neumann, Marion van Noord, Hans Oldenhof, Monnie Paashuis, Philipp Pohl, Heleen Posthumus, Sieglinde Potthoff, Christa Prein, Anja Sennema, Hans Sennema, Hans Michael Spogahn, Judith Spook, Ton van Vliet, Ria Wiendels, Cynthia van Wijngaarden, Dinie Wikkerink en Thea Zweerink.

Judith Spook
Anja Sennema