De tentoonstelling ‘Let’s be honest: We all need rest’ van OSCAM met gastcurator Lee Stuart, sijpelt van pauze en kalmte, en biedt de bezoeker tijdelijk gratis en professionele rust-sessies.

(Amsterdam, 19 juni 2023) Samen met Lee Stuart nodigt OSCAM zes nationale en internationale kunstenaars uit om hun openhartige antwoorden op imperfectie te tonen met behulp van vakmanschap, creativiteit en toewijding aan de urgentie van rust. De tentoonstelling bevraagt het vastgeroeste systeem van kapitalisme en introduceert ruimte voor verschillende perspectieven op het concept van rust. Door middel van persoonlijke tools en inzichten wordt de bezoeker uitgenodigd om rust te vinden in het midden van alle ruis.

‘Let’s be honest: We all need rest’ is een primeur van hoogwaardige en nooit eerder vertoonde kunst. Zo vond de Nigeriaanse multidisciplinaire kunstenaar en voormalig deelnemer van FOAM Talent 2021, genaamd Ayomide Tejuoso (Plantation), inspiratie in de ondervinding van rust, het verstrijken van tijd en de lijn tussen leven en dood. De Ecuadoriaans-Amerikaanse Gogy Esperaza reflecteert op zijn persoonlijke ervaringen en de diepgewortelde momenten waarin hij kalmte het meest nodig had. Tevens maakt de tentoonstelling ruimte voor verschillende visies en persoonlijke handvatten waarvan OSCAM hoopt dat dit de perspectieven van bezoekers verruimt. Zo ervaart kunstenaar Hanane El Ouardani meermaals overgevoeligheid voor licht en geluid en zoekt zij een toevlucht in een donkere en afgebakende ruimte. Een verwelkomende oasis die introspectie en reflectie biedt, resulterend in nieuw werk. Ook kunstenaars Jim Klok, Serana Angelista en James Lacey (Pointless Illustrations) tonen op eigenzinnige wijze de antwoorden en inzichten op de vraag: ‘Hoe vinden we rust?’

Door middel van retraite-ruimte en kunst moedigen Lee Stuart en OSCAM reflectie aan door middel van een tentoonstelling vol met toegankelijke tools. Gezamenlijk tonen zij verschillende inzichten om een gemoedstoestand te bereiken die sijpelt van pauze en rust. Bezoekers hebben toegang tot gratis en professionele rust-sessies in de periode van 5 september tot 28 oktober 2023 in samenwerking met een aantal lokale organisaties uit Zuidoost. Op inschrijf basis zullen er groepssessies worden gehouden waarvan OSCAM hoopt dat het steun biedt voor de bezoeker om rust en vrede te vinden. Daarnaast vinden er Speak Sessions plaats op 14 september en 12 oktober, waarin dialoog wordt aangewakkerd over de verschillende niveaus van rust en mentaal welzijn.

Beeld: Lee Stuart, Photo by Quinty Ophelia