Tentoonstellingen aanmelden

Leven in lagen

Huis van Hilde, Castricum

an 18 februari – 5 september 2021 staat de tijdelijke tentoonstelling Leven in Lagen. De mens in het Noord-Hollandse landschap centraal in Huis van Hilde.

Landschap & de mens
Deze tentoonstelling toont de geschiedenis van het landschap in verschillende lagen en plaatst de mens er weer in. Want de mens leefde lange tijd afhankelijk van het landschap, maar ging dit later in de geschiedenis steeds meer naar zijn eigen hand zetten. Je ziet spectaculaire vondsten uit verschillende landschap periodes. Van kralen uit bot tot kookgerei uit aardewerk. Van een Romeins olielampje, die bijna nooit in deze regio gevonden worden, tot een bijzondere slingersteen met lederen band.

Ongeveer 13.000 jaar geleden vestigden de eerste mensen zich in het huidige Noord-Holland. Millennia lang bepaalde water het leven. De mens had hier een lange tijd nog weinig over te zeggen en bleef daarom vooral op de veilige hoge duingronden. Pas met de opkomst van dorpen en steden in de 11e en 12e eeuw draaien de rollen zich langzaam om. De nederzettingen groeien en de mens krijgt steeds meer grip op de natuur. Maar hoe gebeurde dit? Hoe gingen de mensen door de eeuwen heen om met hun omgeving en welke sporen en verhalen zijn hier nog van over? Ontdek het in deze bijzondere tentoonstelling Leven in Lagen.

Beeld: Olielampje, aardewerk, vroeg Romeinse tijd, van: Krommenie ’t Hain.

Van 18 feb 20 21

t/m 5 sep 20 21