Stedelijk Museum Schiedam presenteert vanaf 23 september de nieuwe aanwinst Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw, in een speciaal daarvoor ingerichte blauwe, verstilde ruimte. Het kunstwerk lijkt van de buitenkant nog het meest op een moderne interpretatie van een klein altaar. Het werk bevat een ingenieus door Van Veluw zelf ontworpen mechaniek, waardoor de luikjes van het werk openen en zich een bijzonder spel van ronddraaiende gouden planeten ontvouwt.

Verstild en magisch
​’Een verstilde en magische ervaring’, aldus museumdirecteur Anne de Haij over haar ontmoeting met Planetary Chapel. ‘Die deel je het liefst met zoveel mogelijk mensen. Na de bekendmaking van de aankoop kregen we vooral via sociale media veel vraag van bezoekers om het werk zelf te komen ervaren. Met deze presentatie geven we daar met veel plezier gehoor aan.’ 
Het werk, gemaakt van polymeer klei, bladgoud en met een messing mechaniek, is volledig handgemaakt door kunstenaar Levi van Veluw. Van Veluw (1985) maakt installaties, sculpturen, tekeningen en films die veelal gebaseerd zijn op zijn jeugdherinneringen. Het blauw gemarmerde werk van ongeveer 70 centimeter hoog is gesloten al prachtig om te zien. Het echte spektakel begint als de deurtjes opengaan. In het kunstwerk bevindt zich een subtiel bewegend tafereel van ronddraaiende bollen die doen denken aan een gouden planetarium. De delicate binnenkant is geïnspireerd op Salomons tempel, een van de vroegste religieuze tempels die compleet bekleed zou zijn met goud. Van Veluw vermengt hier zijn persoonlijke herinneringen uit zijn religieuze jeugd en zijn fascinatie voor het waarom en hoe religie zich bedient van rituele objecten, die bij gelovigen welhaast een spirituele ervaring kunnen oproepen, met zijn interesse in wetenschap.

Beeld: Levi van Veluw, Planetary Chapel, 2021. Polymeer klei, bladgoud en messing mechaniek.