Tentoonstellingen aanmelden

Libelle’s Jan, Jans en de kinderen 50 jaar!

Museum van de 20e Eeuw, Hoorn

Vanaf 20 november 2020 toont het Museum van de 20e Eeuw de prachtige tentoonstelling “Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle”. Al een halve eeuw zijn de belevenissen van deze bekende Hollandse familie te zien in Libelle. Samen met Redactie Libelle (DPG Media) heeft het museum een bijzondere presentatie gemaakt waarbij 50 strips op XXL formaat zijn te zien. Maar ook vitrines boordevol met Jan, Jans en de kinderen.

Striptekenaar Jan Kruis, overleden in januari 2017, is de geestelijk vader van de wekelijkse strip Jan, Jans en de kinderen. Maar hij is in feite ook de vader in de strip want belevenissen van zijn eigen gezin waren de bron van inspiratie voor de familie Tromp. Zijn strip Jan, Jans en de kinderen verscheen op 12 december 1970 voor het eerst in Libelle, waarna Kruis de strip bijna dertig jaar lang wekelijks tekende. De strips verschenen ook in de vorm van albums. Kruis ging in 1999 met pensioen en droeg zijn levenswerk over aan Libelle’s Studio Jan Kruis.

Je-weet-wel-kater en hoi-pipeloi

Jan Kruis introduceerde de term je-weet-wel-kater als aanduiding van een gecastreerde kater en uitdrukkingen als ”hoi-pipeloi” en ”Jeroen-poep-aan-je-schoen” werden in het dagelijks leven overgenomen.

Op visite bij Jan, Jans en de kinderen

Kom genieten van de grappige, ontroerende en voor iedereen herkenbare belevenissen van de familie Tromp en hun vrienden. Ontmoet ze levensgroot, bekijk de leukste strips, teken mee op de strip-muur of maak een Jan Jans en kinderen-puzzel. En natuurlijk gaan jullie op de bekende bank zitten en maken met de familie Tromp erbij een vrolijke selfie!

Beeld: website Museum van de 20e Eeuw

Van 20 nov 20 20

t/m 20 jun 20 21