Tentoonstellingen aanmelden

Lichtdragers

Museum Sjoel Elburg, Elburg

Van 10 december 2020 tot en met 28 augustus 2021 toont Museum Sjoel Elburg schilderijen van Otto de Bruijne en keramisch werk van Heather Douglas onder de titel “Lichtdragers”.
De schilderijen van Otto de Bruijne (1949) laten visioenen zien van de profeten Ezechiël en Zacharia. Zij traden op als lichtdragers tijdens en vlak na de ballingschap van het volk Israël in Babel en Jeruzalem. De keramische kandelaars, menora’s, chanoekia’s en lichttorens van Heather Douglas (1949) zijn eveneens lichtdragers. Zij bieden de mogelijkheid om licht te verspreiden.
Otto de Bruijne
Otto de Bruijne is beeldend kunstenaar en theoloog. Als spreker, schrijver en schilder presenteert hi op een creatieve en inspirerende manier Bijbelse thema’s. De Bruijne is autodidact en tekent al vanaf zijn vroege kinderjaren. Na zijn veertigste ging hij schilderen. Zijn schilderijen zijn contrast- en kleurrijk, grafisch, symbolisch en verhalend. Otto de Bruijne: “Ik put inspiratie uit de werken van kunstenaars als Joan Miró, Marc Chagall en Marijke Ardon, die ook symbolisten, coloristen en verhalenvertellers waren.”
Heather Douglas
Heather Douglas is zowel schilder als keramist. Zij volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Utrecht, met als specialisatie keramiek. Na deze opleiding ging ze aan de slag als schilder. Haar stijl is poëtisch en spontaan. De laatste jaren legt Heather Douglas zich weer toe op keramiek en steekt zij traditionele beelden in “een nieuw jasje.” Heather Douglas: “De menora is het beeld van Gods licht dat eeuwig brandt. Dat licht van God omringt ons en is in ons. Zo mogen wij ook lichtdragers zijn.”

Beeld: U zult als een wolk optrekken tegen Mijn volk Israël…De bergen zullen omvergehaald worden, de bergwanden zullen instorten Ezechiël 38, Otoot de Bruijne, 2020, 100×100 cm, gemende techniek op linnen.

Van 10 dec 20 20

t/m 28 aug 20 21