Tentoonstellingen aanmelden

Liefde en dood – Tekeningen van Harry Miedema in acht Friese dorpskerken

Acht Friese dorpskerken Verschillende locaties, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Slechts vijf dagen te zien: grote, dromerige tekeningen in acht oude Friese dorpskerken, van Boksum tot Easterlittens. In elke kerk hangt een tekening, boven de avondmaaltafel in het koor. De met licht pastelkrijt op donker papier getekende, romantische werken van Harry Miedema zijn in het kader van Hemelvaart op bekende Bijbelse verhalen geënt. Miedema kreeg met zijn twee broers bekendheid in de jaren negentig. Alle drie opgeleid aan de Minerva Academie in Groningen, maakten de gebroeders Miedema figuratief, mystiek werk in een tijd dat abstractie nog de dienst uitmaakte. Langs de kerken kan je wandelen of fietsen, op inschrijving is er een groepswandeling. ‘Liefde en dood’ is georganiseerd door de stichting ‘Nieuwe Kunst in Oude Kerken’.

Een aantal bekende Bijbelverhalen inspireerden beeldend kunstenaar Harry Miedema uit Amsterdam tot acht monumentale pasteltekeningen rond het thema ‘Liefde en dood’. In het weekend van 20 en 21 mei, op Hemelvaartsdag en in het weekend van 27 en 28 mei zijn ze te zien in acht oude Friese dorpskerken in het weidegebied direct ten zuidwesten van Leeuwarden. De kerken staan open van 13.00 – 18.00 uur.

Met zijn eigen specifieke beeldtaal waarin mensen en fantastische dieren wonderlijke contacten met elkaar aangaan, slaagt Miedema erin oude verhalen op een nieuwe en indringende manier te verbeelden. In elke kerk hangt één tekening. Doorgaans op de meest centrale plaats: in het koor boven de avondmaalstafel. Zo ontstaat een unieke wisselwerking tussen kerkgebouw en kunstwerk.

U kunt met de fiets of de auto van de ene kerk naar de andere rijden en onderweg genieten van het weidse landschap van de Friese Greidhoeke. Er zijn ook twee mooie wandelroutes uitgezet.

Beeld: Harry Miedema, Delila, 2017. 100 x 130 cm, pastel op papier.

Van 20 mei 20 17

t/m 28 mei 20 17