De tentoonstelling Liefde voor tekenen is een viering van de tekenkunst. Voor het eerst presenteert Stedelijk Museum Schiedam een grote selectie werken uit de voormalige NOG Collectie, die in 2021 geschonken is aan het museum. Deze collectie bestaat uit ruim 600 tekeningen, schilderijen, sculpturen en multimedia-installaties van geëngageerde moderne en hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Het gaat hier om tekenen in de breedste opvatting van het artistieke medium. De verzameling is een mooie afspiegeling van de Nederlandse kunst van de afgelopen dertig jaar. Rode draad in de collectie ligt bij kunstenaars die zich interesseren voor ‘La Condition Humaine’, de menselijke conditie.

Kunstenaars kiezen uit de collectie
In de geest van deze collectie, die altijd nauw verbonden is met de vertegenwoordigde kunstenaars, heeft het museum Fatima Barznge, Susanna Inglada en Koen Taselaar uitgenodigd om hun kunstenaarsblik op de collectie te werpen. Zij krijgen de vrije hand om kunstwerken uit de NOG Collectie te kiezen, die hun eigen werk versterken in thematiek, esthetiek of de wijze waarop het gepresenteerd wordt. Iedere kunstenaar werkt vanuit zijn eigen invalshoek en reflecteert daarmee op de actuele tekenkunst met een grote verscheidenheid aan kunstwerken. Voor iedereen die van tekenkunst houdt, is deze tentoonstelling een must see. Liefde voor tekenen is een tentoonstelling die dicht bij de artistieke bron blijft en tegelijkertijd aan de hand van een enorme verscheidenheid aan werken uitnodigt om zelf na te denken hoe wij ons als mens verhouden tot elkaar en tot de wereld.

De tentoonstelling vormt de markering van de royale schenking van de Stichting tot Beheer SNS Reaal aan het Stedelijk Museum Schiedam. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin nieuw onderzoek naar tekenkunst en de verzamelgeschiedenis van de NOG collectie wordt ontsloten.

Beeld: Charlotte Schleiffert, Man in rode natuur, 2010, grafietpotlood, pastelpotlood en acrylverf op papier, collectie Stedelijk Museum Schiedam, schenking NOG Collectie/Stichting Beheer SNS REAAL