Sommige naoorlogse en hedendaagse kunstwerken zijn zo groot van formaat dat we ze niet op de glazen standaards van Lina Bo Bardi in galerie III kunnen laten zien. Voorbeelden hiervan worden getoond in galerie I en II onder de noemer Lievelingen XL.

De hoogtepunten uit de collectie kun je gewoonlijk zien in de zalen van het museum. Nu het museumgebouw dicht is voor renovatie bevinden deze werken zich tijdelijk in het Depot. Om ons 175-jarig jubileum te vieren, tonen we de allermooiste schilderijen en een aantal sculpturen en installaties in drie galeries op de derde, vierde en vijfde verdieping. Veel geschilderde favorieten zijn te bewonderen op glazen staanders in galerie III.

Lievelingen met formaat XL

Zeven werken met formaat XL zijn van 23 maart tot en met 10 november 2024 te zien in galerie I. Conservator Saskia van Kampen-Prein maakte een selectie uit de collectie moderne en hedendaagse kunst met reusachtige afmetingen als verbindende schakel voor de tentoonstelling Lievelingen XL. De werken zijn vervaardigd tussen de jaren 1960 en nu en door zowel Rotterdammers als bekende nationale en internationale kunstenaars. Daarmee wordt tegelijk een beeld gegeven van belangrijke verzamelgebieden in de collectie, zoals Zero, Opart, conceptuele kunst en hedendaagse kunst.

Beeld: Jan van der Ploeg, Wallpainting no.155 ‘Staff’, 2006, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop 2007