Vanaf 2023 brengen we een interessante tentoonstelling in Kasteel Helmond over de kasteeltuin. De tuin die vandaag de dag toegankelijk is voor iedereen, was ooit een belangrijke bron van voedsel en een ontmoetingsplek waar men genoot van al zijn natuurlijke schoonheid. Door de eeuwen heen had de tuin verschillende gedaantes, om vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw zijn huidige vorm te verkrijgen.

Van moestuin tot stadspark

De kasteeltuin kent een rijke historie. Uit historisch onderzoek blijkt dat de de tuin vooral vanaf de zeventiende eeuw een grote rol heeft gespeeld in het leven van de kasteelbewoners, en de mensen die in de omgeving van het kasteel woonden en werkten. Van agrarisch buitenverblijf tot moestuin, van siertuin tot stadspark. Niet alleen het kasteel maar ook zijn tuin behoort al eeuwen tot het hart van de stad.

Levensgrote bloemen

Naast het historische verhaal van de kasteeltuin kun je genieten van de levensgrote bloemen van Linda Nieuwstad in de tentoonstelling en tuin. Haar boeketten gemaakt van gebruikte materialen met een eigen verhaal, zijn een kleurrijke lust voor het oog. Ze staan symbool voor de kasteeltuin door de eeuwen heen, en trekken de tuin van toen naar de moderne tijd.

Beeld: Roze bloemstukken op een paal, Linda Nieuwstad.