Al bijna 700 jaar lang staat Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, in het hart van de stad. Door de eeuwen heen veranderde de functie van het kasteel en zijn tuin. Ooit vervulde de grond om het kasteel vooral de rol van agrarisch buitenverblijf en moestuin. Later werd het een siertuin voor de rijke en adellijke kasteelbewoners. Al meer dan 100 jaar is het een stadspark, open voor iedereen.

In de tentoonstelling De kasteeltuin door de eeuwen heen ‘omlijsten’ we het rijke verleden van het kasteel en de tuin met het hedendaagse werk van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Haar levensgrote bloemstillevens, gebaseerd op historische bloemportretten uit de zeventiende eeuw, zijn vaak gemaakt van restmateriaal zoals vrachtwagenzeil en wollen dekens. Het werk van Linda Nieuwstad heeft een imposant karakter maar gaat veelal over vergankelijkheid en kwetsbaarheid.

Als knipoog naar de bloemen die vroeger rondom het kasteel bloeiden, maakt Linda Nieuwstad een nieuw bloemstilleven van de stoffen van Vlisco, beroemd om de kleurrijke Dutch Wax Prints. Dat doet ze in samenwerking met inwoners van Helmond. Het resultaat komt in verschillende fases tot bloei in de tentoonstellingsperiode.

De tentoonstelling is te zien in Kasteel Helmond tot en met 22 oktober 2023 en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Vlisco. Kijk voor actuele informatie over prijzen, openingstijden en het museumprogramma op museumhelmond.nl.