Tentoonstellingen aanmelden

Lippenstift en Gasmaskers – De Stadscollectie Antwerpen

M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Antwerpen

Een presentatie met werk van Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright.

De stad Antwerpen start met de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst. De beeldende kunst wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), dat de collectie samen met de stad zal uitbouwen. In het eerste jaar gaat bij de aankoop van de nieuwe collectie extra aandacht naar jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen, waarvan het oeuvre volop in ontwikkeling is, maar nu reeds als een referentie voor de toekomst wordt beschouwd. Zo krijgen ze – vandaag door COVID nog urgenter dan anders – een duw in de rug, zowel financieel als inzake waardering.

Antwerpen is de stad bij uitstek van de avant-garde, met een diverse kunstenaarsgedreven kunstscène die internationaal gericht is, en ook hier het internationale heeft laten plaatsvinden. Deze kunstscène is eveneens een basis geweest voor internationale ontwikkelingen, via commerciële galerieën en publieke initiatieven van wereldniveau. In het verleden vertaalde dit zich slechts zeer fragmentair in patrimoniumopbouw. Daarom start de stad Antwerpen nu met de uitbouw van een stadscollectie. Ze maakt daarbij gebruik van de expertise en capaciteit van het M HKA en versterkt die op deze manier ook in de collectieverwerving en -uitbouw.

Beeld: M HKA

Van 13 feb 20 21

t/m 18 apr 20 21