De oorlog in Oekraïne herinnert ons dringend: kinderen hebben geen aandeel in geweldsconflicten. Toch wordt hun leven en toekomst er vaak ingrijpend door veranderd. LISTEN geeft kinderen uit oorlogsgebieden de kans om hun verhalen te delen. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en video’s vertellen ze hoe zij een oorlog beleven. Onbevangen en oprecht. Indringend en hoopgevend.

Gezinsuitje in de kerstvakantie

Van vrijdag 23 december tot en met zondag 8 januari is de expo voor het eerst in Nederland te zien, in Kasteel Heeswijk. De objecten zijn opgenomen in je rondgang door het kasteel. Omdat kinderen in hun eigen woorden verhalen vertellen, is LISTEN een geschikt uitje voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s. De verhalen spreken bij iedereen tot de verbeelding.

War Childhood Museum

LISTEN is een pop-up expo van het War Childhood Museum.  De collectie beslaat vele jaren en landen over de hele wereld.
“Een knuffelhond heeft mijn leven gered.”

Bezoekers ervaren de veerkracht en de creativiteit van kinderen in conflictsituaties. Neem het aangrijpende verhaal van Dmytro uit Oekraïne. Tijdens een mortieraanval vangt zijn knuffelhond een kogel op, waardoor hij zelf aan de dood ontsnapt: “Sindsdien voelde de hond als mijn beste vriend. Ik kon hem alles vertellen, zelfs mijn grootste angsten. Ik heb besloten mijn hond aan het museum te schenken, omdat ik vind dat het tijd is om een echte hond te zoeken om mijn gevoelens mee te delen. Dit is nog maar een van de vele verhalen die je bij LISTEN in Kasteel Heeswijk kunt horen.

Schatkist uit mijn tuin
Blauwe konijn
Mijn artistieke reis