De tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht in Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van een buitengewone vriendschap tussen de Delftse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven en de Düsseldorfse fotograaf Lothar Wolleh. Nog niet eerder werden deze twee grootheden uit de jaren zestig samen getoond. Wollehs liefde voor het fotografische experiment maakt hem tot een pionier van de naoorlogse fotografie. De tentoonstelling brengt reliëfs en tekeningen van Jan Schoonhoven samen met Lothar Wollehs fotografie. Tegen de achtergrond van hun gedeelde fascinatie voor de werking van ritme en licht, biedt de tentoonstelling een nieuw perspectief op het leven en werk van Jan Schoonhoven.

Jan Schoonhoven en Lothar Wolleh onderhouden vanaf 1968 enkele jaren een intensief contact. De kunstenaars vinden elkaar als ‘artistieke geestverwanten’. In Delft toont Schoonhoven de fotograaf wát hem zo aan de stad fascineert – en hoe alledaagse ritmes van gevels, metselwerk en bestrating hun neerslag vinden in abstracte, autonome tekeningen en reliëfs. Maar Lothar Wollehs fotografie is vooral ook persoonlijk. De meest intieme momenten in huize Schoonhoven weet Wolleh vast te leggen. Hij maakt verstilde portretten en foto’s van Jan Schoonhoven die aan het werk is. De foto’s tonen daarnaast dat het huis van de familie Schoonhoven het centrum is van het bruisende culturele leven van de regio Delft-Den Haag.

De foto’s van Wolleh bieden een nieuwe kijk op de ontwikkeling van Schoonhovens oeuvre. Zo zijn er dankzij het fotomateriaal tot nog toe onbekende reliëfs geïdentificeerd en teruggevonden. Een aantal van deze foto’s van eerder onbekende reliëfs zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Beeld: Lothar Wolleh, Estate Berlin