Op 22 november 2022 is het exact 100 jaar geleden dat Louise De Hem overleed. Deze Ieperse kunstenaar maakt aan het einde van de 19de eeuw furore met haar mooie pastels. Ze slaagt er in een internationale carrière uit te bouwen. Niet gemakkelijk als vrouw in die periode. Ze wint regelmatig prijzen op internationale salons zoals Londen, Parijs en Saint Louis (VS). De bourgeoisie laat zich maar wat graag portretteren in haar studio. Maar ze observeert even graag het plattelandsleven rond Ieper en stelt in enkele werken sociale kwesties aan de kaak. Haar werk vertoont invloeden van verschillende kunststromingen: realisme, impressionisme, luminisme, japonisme en zelfs symbolisme.

Het Yper Museum bewaart de grootste collectie werken van Louise en presenteert deze, honderd jaar na haar sterfdatum, in een opmerkenswaardige tentoonstelling.  Hedendaags kunstenaar Edith Dekyndt maakt speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw werk, geïnspireerd op het werk en leven van Louise De Hem. Zij is eveneens in Ieper geboren en keert voor deze opdracht eenmalig terug naar haar eigen oorsprong.

Het curatorschap van deze kunsttentoonstelling vertrouwen we toe aan de leerlingen van de opleiding Beeldende Kunsten van de Heilige Familie Ieper. Zij beslissen over de thematische indeling, de getoonde werken, het tentoonstellingsontwerp en de grafische vormgeving. Het museum begeleidt de jongeren in een intensief educatief traject en reikt hen de nodige tools aan. Ze kregen les over Louise en kunst in de 19de eeuw en leerden alles over het curatorschap en het bouwen van tentoonstellingen. Zo ervaren ze zelf wat wel en niet werkt bij de opbouw van een oeuvretentoonstelling.

Beeld: Louise/Edith, Yper Museum