Met de grote nadruk op materialiteit die al ruim tien jaar in de hedendaagse kunst waarneembaar is, worden klassieke materialen als klei, textiel en, in mindere mate, steen door de huidige generatie kunstenaars heronderzocht. Zonder twijfel volgt hout.

Hout is het oudste beeldhouwmateriaal en bleef dat totdat het in de 16e eeuw werd vervangen door marmer en brons. In de 20ste eeuw keerde het gebruik van hout terug maar het materiaal kreeg nooit meer de status van voorheen.

In de 21ste eeuw is de stille opmars van hout in de hedendaagse sculptuur niet meer te negeren. Naast traditionele houtbewerking, verkennen kunstenaars computergestuurde wijzen van houtbewerking, installaties die de minimal art voortzetten, relaties met architectuur, en, geheel in het kader van duurzaamheid, recycling.

Midden in het bos presenteert Lustwarande sculpturen van hout en benadrukt daarmee de essentie van wat De Oude Warande is, arbos, bomen in het Latijn.

Deelnemende kunstenaars: Gerbrand Burger (NL) – Tom Claassen (NL) – Gesine Grundmann (DE) – Roman Gysin (CH) – Abul Hisham (IN) – Milda Lembertaitė (LT/UK) – Bart Lunenburg (NL) – Henrique Oliveira (BR) – Maria Roosen (NL) – Tatiana Wolska (PL)