Tentoonstellingen aanmelden

Maand van de Geschiedenis – Indische sporen in het Wageningse…

Museum De Casteelse Poort, Wageningen

Dit jaar duikt het museum in de Indische Sporen in Wageningen. De oudste sporen van het voormalig Nederlands-Indië gaan terug tot het einde van de 16e eeuw (!), en lopen door tot nu. De expositie is opgebouwd in vier historische periodes: koloniaal kapitaal, koloniale opleidingen, Indisch studentenleven in Wageningen en repatriëring van Indische Nederlanders.
Dompel uzelf onder in Indische sferen…en ontdek de verschillende Indische sporen aan de hand sfeervolle oude foto’s, landkaarten, kleurige schoolkaarten, dromerige schilderijen, kunstvoorwerpen, fraai geïllustreerde boeken en andere voorbeelden van een verdwenen wereld in Indië en Wageningen.
De periode Koloniaal Kapitaal gaat over schatrijke VOC-handelaren in kruiden en thee en planters in koffie, suiker en tabak. Van hun in Indië verzamelde kapitaal bouwden zij ook in Wageningen voorname gebouwen. Sommige daarvan zijn nog steeds beeldbepalend.
Omdat in Wageningen een rijkslandbouwschool was gesticht, lag het voor de hand dat er koloniale cursussen werden opgezet, de eerste in 1880. Deze cursussen groeiden uit tot complete opleidingen, gericht op Indië. De opleidingen leiden op voor functies op plantages, in bosbouw of binnenlands bestuur. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 worden deze tropische opleidingen steeds breder en internationaler.
Studenten uit onze kolonie krijgen vanaf begin 20e eeuw de mogelijkheid om in Wageningen te studeren; de eerste Indische student wordt in 1903 ingeschreven. Het merendeel van de studenten heeft echter een koloniale achtergrond, zonen van planters en ambtenaren in Indië. Indische studenten richten eigen studentenverenigingen op.
Na de Tweede Wereldoorlog krijgt Wageningen te maken met de repatriëring van Indische gezinnen en zieke militairen. Ook gebouwen, ooit gesticht met koloniaal kapitaal, worden daar voor ingezet, en er komt een rusthuis Dennenrust voor Indiëgangers, later Rumah Kita. De gerepatrieerden brengen de Indische cultuur mee naar Wageningen, zichtbaar in huiskamers in de vorm van kunst en meubels, maar ook in de eetcultuur.
De expositie Indische Sporen in Wageningen is te zien in ons Koetshuis. Raadpleeg onze website www.casteelsepoort.nl voor bezoektijden, entreeprijzen etc., en actuele coronamaatregelen (bijvoorbeeld reservering van uw bezoek).

Van 28 sep 20 20

t/m 8 nov 20 20