Vanaf 10 juni kun je in Voorlinden de wonderlijke werken van Maarten Baas zien. In zijn solotentoonstelling It’s about time toont hij de meest recente klokken uit zijn Real Time-serie, de fascinerende beeldinstallatie I think, therefore I was en de digitale waterval Second Nature. Ook maakt hij speciaal voor de tentoonstelling een nieuwe stap in zijn Clay-serie met The Empty Chair, een bijzondere installatie die tot aan de hemel reikt.

Het werk van Maarten Baas houdt het midden tussen ambacht, design, conceptuele kunst, theater, film en performance. Bij Voorlinden toont hij zijn Real Time-klokontwerpen, waaronder recente versies van zijn Grandfather Clock, Paddington Clock en Children Clock. In iedere klok wordt de tijd aangegeven met een opname van een 12 uur durende performance. Ook laat hij nieuw werk zien uit zijn Clay-serie; vijf schijnbaar wankele stoelen met metershoge rugleuningen die hij speciaal voor zijn solotentoonstelling in Voorlinden heeft gemaakt. De kwetsbare kleiwerken dragen de sporen van zijn handen en gaan over het koesteren van kinderlijke spontaniteit en naïviteit.

Beeld: Links: Maarten Baas, Real Time Grandfather Clock – The Father, 2019. Rechts: Maarten Baas, Real Time Grandfather Clock – The Son, 2022
Foto’s: Carpenters Workshop Gallery