Brussel viert de 100ste verjaardag van het surrealisme, en hierdoor zullen enkele werken van René Magritte intra en extra muros reizen om in andere tentoonstellingen en musea te pronken. Het Magritte Museum maakt van deze gelegenheid gebruik om een dialoog te creëren tussen het fascinerende universum van René Magritte (1898-1967) en de poëtische creaties van Jean-Michel Folon (1934-2005). 

Magritte · Folon is meer dan een tentoonstelling. Het is een droomachtige ontmoeting en een vruchtbare dialoog tussen twee bijzondere beeldende werelden. 

In 1954, op 20-jarige leeftijd, ontdekte Jean-Michel Folon Domaine enchanté, de reeks muurschilderingen die Magritte had gemaakt voor het casino van Knokke. Het is een openbaring: “Ik dacht: ‘Men kan waarlijk alles doen in de schilderkunst. Zelfs mysteries bedenken.’ Dit was mijn ontmoeting met de kunst,” schrijft hij in 1999.

Hoewel de twee kunstenaars elkaar nooit hebben ontmoet, heeft Folon zijn hele carrière lang geweten hoeveel hij verschuldigd was aan de 36 jaar oudere meester van het Belgische surrealisme, die hij beschouwde als “een van de vaders van mijn generatie”.

Magritte, die  in de schilderkunst de deuren van het mysterie opende, legde de basis voor de kunst van Folon, die nooit zal ophouden de paden van de poëzie te verkennen. Deze tentoonstelling, die plaatsvindt in het hart van het Magritte Museum, vergelijkt de werken van deze twee grote Belgische kunstenaars, hun raakvlakken en hun kunsttalen.

Beeld: Magritte · Folon