Ambachtslieden, ook wel Makers genoemd, zijn meesters in probleemoplossend denken en waardevol om te betrekken bij actuele uitdagingen zoals bijvoorbeeld duurzaamheid. Veel Makers werken met natuurlijke en lokale materialen, met respect voor de omgeving. In de nieuwe tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu” in de Wagenhal geven we hedendaagse ambachtslieden het woord; van traditionele ambachten als scheepstimmerman en klompenmaker tot maker van borstprotheses, kledingontwerper en hennakunstenaar.

‘Makers in Beeld’ gaat in op thema’s als innovatie, duurzaamheid en identiteit. Met hun handgemaakte en unieke producten vormen deze makers een tegenwicht op de hedendaagse wegwerpcultuur. Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst.

Aan het woord in ‘Makers in Beeld’ komen:

Schoenontwerper Marijke Bruggink en klompenmaker Martin Dijkman. Samen met diverse makers hebben zij in een AmbachtenLab -georganiseerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland- nieuwe vormen ontworpen van deze Nederlandse schoenklassieker. Een blok hout is verrassend snel te veranderen in een stevige klomp, duurzamer schoeisel bestaat niet. Deze hedendaagse makers vragen zich af: “Wordt de klomp de nieuwe sneaker?”

Kelly Konings werkt mee aan The Linnen Project, een initiatief van ArtEZ MA, practice held in common en Crafts Council Nederland. De mode-industrie is een aanslag op het milieu. The Linen Project vraagt zich af of het ook anders kan en onderzoekt de duurzame, lokale productie en verwerking van vlas. Konings werkt mee, van het zaaien van het lijnzaad tot het naaien van een linnen blouse. Van de misoogst uit 2019 maakt Konings een tapijt.

Fatima Oulad Thami is hennakunstenaar en verbindt -met haar uitgebreide kennis van henna-schildermotieven en technieken- tradities uit verschillende culturen en maakt deze toegankelijk voor nieuwe groepen. Ze zet sierlijke henna figuren op handen, voeten en buiken. Haar onderzoek naar de tradities van hennaschilderen is een zoektocht naar haarzelf; haar hennakunst een expressie van haarzelf.

Monique Prevoo maakt protheses, met name voor vrouwen en transgenders. Steeds weer verbetert ze de pasvorm en het comfort van haar siliconen protheses. De siliconen protheses zijn zorgvuldig maatwerk voor borsten, billen en rug waarmee Prevoo het lichaam boetseert dat haar klanten zijn kwijtgeraakt, of het lichaam vormt dat haar klant zich wenst.

Daar waar zijn leeftijdgenoten vaak moderne techniek zoals 3D-printers en lasersnijders gebruiken werkt Rienk Steunebrink liever met zijn handen. Voor zijn eindexamenstuk van de opleiding Fabrics and Design, Cibap Zwolle heeft Steunebrink een jas gemaakt waarbij een verhaal van zijn pake (grootvader) gebruikt is als inspiratiebron: een mens wordt als ruwe steen geboren, tijdens het leven wordt die steen gebeeldhouwd en gepolijst tot een mooie, gladde steen. De jas -een soort quilt- vertelt hoe de opleiding Steunebrink heeft gevormd.

Marco Venendaal is scheepstimmerman en werfbaas van scheepswerf Nieuwboer in Spakenburg. Samen met zijn team houdt hij 30 botters in de vaart. De werf en botters herinneren aan het rijke vissersverleden van Spakenburg. Op de houten boten hebben vissers inmiddels plaatsgemaakt voor toeristen en ook het ambacht zelf verandert. Maar werf en botters blijven de ziel van het dorp.

Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Kennisinstituut voor Immaterieel Erfgoed Nederland, ArtEZ en Craft Council Netherlands.