In juni 2024 opent de eerste museale solopresentatie van Małgorzata Mirga-Tas in het Bonnefanten. Het is een primeur van formaat. Centraal staat een van de belangrijkste en grootste werken in het oeuvre van Mirga-Tas: Re-enchanting the World.

Over de kunstenaar

Małgorzata Mirga-Tas (Zakopane, 1978) is een Poolse kunstenaar en activist die behoort tot het Roma volk. Een van oorsprong nomadisch volk dat verspreid is over een groot deel van de wereld. Mirga-Tas werkt in verschillende media, maar is vooral beroemd geworden om haar grootschalige textiele werken waarin ze de Roma identiteit vanuit een feministisch perspectief viert en ontdoet van vooroordelen. Haar carrière heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen, met als hoogtepunt haar invulling van het Pools paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2022.

Re-enchanting the World

De monumentale, twaalfdelige serie panelen getiteld Re-enchanting the World werd oorspronkelijk gemaakt voor het Poolse paviljoen van de Biënnale van Venetië in 2022. Het Bonnefanten kocht twee delen uit deze serie aan. Rondom deze serie werken wordt ander kenmerkend werk van Mirga-Tas getoond, alsmede nieuw en zelfs nog nooit eerder vertoond werk.

Het project Re-enchanting the World (2022) is een poging om de Europese kunstgeschiedenis en beeldtaal uit te breiden met voorstellingen uit de Roma-cultuur. Mirga-Tas creëerde voor het Poolse paviljoen een magische wereld die gelinkt is aan mythes, astronomie en aloude gebruiken. Het project omvat twaalf werken, die ieder een maand van het jaar uitbeelden. Deze dierenriemen komen ook vaak in de (meestal classicistische) West-Europese kunst voor. Dan zien we goden uit het oude Griekenland en Rome, of Christelijke motieven. Verhalen en beeldmotieven die welbekend zijn naar West-Europese maatstaven en die bijna als een taal gebruikt kunnen worden. Maar deze dierenriemen zijn zeer specifiek voor een bepaalde kunsthistorie binnen Europa, en sluit vele andere culturen uit.

Beeld: Małgorzata Mirga-Tas, Re-enchanting the World: March, 2022, gemengde techniek op textiel, 462 x 387 cm. Collectie Bonnefanten