Kijk je ogen uit in een nieuwe wereld waar kunstvormen elkaar ontmoeten. Stanley Donwood en Thom Yorke: Maps of the New World toont nieuw werk van twee goed en lang bevriende Britse kunstenaars, die elkaar blijven inspireren.

Beeldende kunst en muziek

Kunstenaar Stanley Donwood (1968, Essex) en muzikant Thom Yorke (1968, Northampstonshire) ontmoetten elkaar als jonge kunststudenten. Sinds 1994 werkten ze samen aan talloze kunstwerken, online projecten en iconische albumcovers voor Yorkes band Radiohead, zijn soloprojecten en zijn nieuwe band The Smile.

Nieuw werk aangekocht

In 2023 presenteerden Donwood en Yorke een nieuwe reeks kunstwerken gemaakt in diverse materialen en uitgevoerd in verschillende technieken. Enkelen daarvan hebben nu een thuis in de collectie van het Bonnefanten. Ze zijn ook te zien op de platenhoezen van beide albums van The Smile: ‘A Light for Attracting Attention’ (2022) en het meest recente ‘Wall of Eyes’(2024).

Wondere Wereld

Het kunstenaarsduo liet zich onder andere inspireren door 15de-eeuwse zeekaarten van Arabische piraten en topografische onderzoeken van het Amerikaanse leger uit de jaren 1940. In hun kunstwerken gebruiken Donwood en Yorke enkele typische elementen van kaarten, zoals windrozen, kronkelende rivieren, bergketens, meren en kraters, maar laten ze deze logica ook los. Hun eerste experimenten leidden naar een fantasiewereld; nu verbeelden ze de wonderlijke dingen die daar allemaal te zien zijn.

Geen onbekenden

Donwood en Yorke zijn geen onbekenden in de kunst- en muziekwereld, maar zeker ook niet voor het Bonnefanten. In 2017 voorzag Donwood de binnentoren van het museum in vier weken tijd van de duizelingwekkende zwart-witte muurschildering Optical Glade. Thom Yorke voegde er, voor de ‘optimale beleving van de mysterieuze en haast sacrale ruimte’ een geluidscompositie aan toe.

Beeld: Stanley Donwood en Thom Yorke, When The End Has Come, 2023. Collectie Bonnefanten. Foto Benjamin Deakin