Tentoonstellingen aanmelden

Maria’s van Utrecht

Jacobikerk Utrecht, Utrecht

Oud, jong, gelovig, niet gelovig, native Utrechter of net verhuisd: tien Utrechtse Maria’s zijn in de aanloop naar kerst geportretteerd door verschillende talentvolle fotografen. Het resultaat is te zien in een bijzondere fototentoonstelling die rond kerst te zien is in de Jacobikerk.

Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen. Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, moederschap, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken.
Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.

De drie Utrechtse fotografen Ruth Catsburg, Arco Krijgsman en Arend-Jan Westerhuis laten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht.

Het thema van de tentoonstelling ‘Maria’s van Utrecht’ is verwachting. Deelnemende Maria’s zie je niet alleen terug in foto’s maar zij zijn ook kort geïnterviewd. Na dit turbulente jaar, vroegen we hen vooruit te kijken. Wat verwachten de Utrechters van hun eigen toekomst? Wat hopen ze voor de
stad? In welke wereld denken zij de volgende generatie te zullen achterlaten?

Van 21 dec 20 20

t/m 17 feb 20 21