Stichting IK heeft beeldend kunstenaar MARIEN SCHOUTEN uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar de veelomvattende betekenis van de term ‘sleutelwerk’.
Wanneer is een werk een sleutelwerk? Welke betekenis heeft het voor de maker? Is het van belang voor de beschouwer? Hoe kan deze verkenning worden ingezet om de toegang tot kunst te bevorderen? De term ‘sleutelwerk’ wordt niet alleen gebezigd in de kunsten, maar bijvoorbeeld ook in de literatuur. De zoektocht naar een definitie levert een keur aan omschrijvingen en opvattingen op. Het is een woord dat kennelijk tot de verbeelding spreekt.

Stichting IK ziet dit begrip dan ook als interessant startpunt voor een eigen onderzoek. Een aantal kunstenaars wordt uitgenodigd om hierop te reflecteren vanuit hun individuele perspectief en ervaring. Zij denken na of de term ‘sleutelwerk’ een betekenis heeft (gehad) in hun persoonlijke ontwikkeling. De uitkomst van hun overwegingen vertalen zij naar een aantal werken met een verklarende tekst.
In de toekomst zullen ook verzamelaars en professionals worden uitgenodigd een inbreng te leveren.
De tentoonstelling is te zien tot en met 20 november 2022 op zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur en op afspraak.

Credits: Studio 1990; Fence and painting with tires; photo Marien Schouten