Voor de dertigste editie van Kunsthal Light maakt kunstenaar Marilyn Sonneveld (Rotterdam, 1990) in de vijfentwintig meter lange etalage naast de hellingbaan When The Sun Comes Up. Met het site-specific werk, bestaande uit gekleurde glaspanelen en glassculpturen, toont Sonneveld een samenspel tussen de voortgang van tijd en het continu veranderende licht in de iconische HAL 6. Hiermee verwijst ze op symbolische wijze naar haar zwangerschap, een transformerende periode die voor haar naast vreugde ook een bepaalde angst en onzekerheid met zich meebrengt.

Het menselijk lichaam vormt een grote inspiratiebron voor Sonneveld, dat ze onderzoekt in haar olieverfschilderijen en glassculpturen. Met When The Sun Comes Up richt ze zich voor het eerst op haar eigen lichaam. In afwachting van het aanstaande moederschap, brengt de invloed van tijd op haar lichaam een diep bewustzijn aan het licht en confronteert ze zichzelf met trauma’s uit het verleden. Haar emoties verbeeldt ze in tekeningen en schilderijen die de basis vormen voor When The Sun Comes Up. Met negen door Sonneveld vervaardigde glaspanelen – waarin ze weergaven van het lichaam laag voor laag met elkaar vervlecht –  schildert ze als het ware met glas en verbeeldt ze de intensiteit van haar zwangerschap en de mentale en fysieke veranderingen die ze doormaakt.

MARILYN SONNEVELD

Marilyn Sonneveld studeerde af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na haar afstuderen ontwikkelde ze als medeoprichter ‘wipsite’, een website die op een feitelijke, eerlijke en positieve manier seksuele voorlichting biedt. Sonneveld heeft de afgelopen jaren een multidisciplinaire praktijk ontwikkeld die installaties, olieverfschilderijen en glassculpturen omvat. Onlangs volgde Sonneveld het residency-programma No Man’s Art pop-up Gallery in Mexico-Stad en exposeerde ze bij Unfair Amsterdam. Haar werk is daarnaast internationaal in verschillende tentoonstellingen en galerieën getoond, onder meer in Lissabon en Madrid.

Beeld: When The Sun Comes Up Marilyn Sonneveld, glass, 2023, foto Bas Czerwinski