In de herfst van 2022 zullen alle drie de grote zalen van de Kunsthalle Düsseldorf gewijd zijn aan de 82-jarige Weense schilderes Martha Jungwirth. Dit wordt haar eerste grote tentoonstelling en eerste retrospectief in Duitsland, in de bakermat van de beroemde Düsseldorfse schilderschool van het midden van de 19e eeuw tot nu. Na enkele vroege successen, zoals haar deelname aan documenta 6 in 1977, werd Jungwirth decennia lang grotendeels over het hoofd gezien of genegeerd door de kunstwereld. Ondertussen bleef ze in haar atelier in Wenen werken, ver van de publieke aandacht.

Martha Jungwirth is een belangrijke vertegenwoordiger van de generatie tussen de Wiener Aktionisten en Franz West, wiens atelier zij overnam. In de afgelopen zes decennia heeft de kunstenares een unieke benadering van abstractie ontwikkeld, gebaseerd op het lichaam en een nauwkeurige waarneming van de wereld om haar heen. Haar schilderkunst beweegt zich energiek tussen figuratie en abstractie. Aquarel op papier is al decennia lang haar favoriete techniek.

Met haar idiosyncratische, non-conformistische benadering van schilderen, bezetten haar kunstwerken een intuïtieve ruimte die bestaat voorbij de vorming van herkenbare beelden, “vóór gesproken taal”, “vóór het geheugen” en “vóór de opdringerigheid van objecten”. De composities openbaren zich aan haar tijdens het schilderproces, dat zij omschrijft als een “avontuur” waarin zij grootschalige kunstwerken creëert in interactie met haar materialen, gebruikmakend van een benadering tussen toeval en berekening.