Vogels, hun gedrag en grenzen staan centraal in het tentoonstellingsproject Dit is de grens van kunstenaar Martin Brandsma. Nieuw en bestaand werk van dit project wordt van 3 september tot en met 3 december getoond in het Koetshuis van de buitenplaats, plekken rondom de buitenplaats en in de Zuid-Limburgse regio. Buitenplaats Kasteel Wijlre staat dit seizoen geheel in het teken van vogels.

Fascinatie voor de klapekster
Martin Brandsma (Wolvega, 1972) voelt zich aangetrokken tot de klapekster. De kunstenaar wijdde de afgelopen vijftien jaar een groot deel van zijn tijd aan het bestuderen van deze vogel. Logisch daarom dat de klapekster centraal staat in een work-in-progress project van deze gedragsbioloog/wetenschapper en kunstenaar.

Brandsma bestudeerde deze mysterieuze zangvogel met roofvogel-trekjes langdurig in zijn natuurlijke biotoop. De kunstenaar maakte onder de titel Identities-Personalities een meer dan 200 tekeningen tellende reeks gestandaardiseerde portretten van de vogels, waarop steeds minieme individuele verschillen in het verenkleed te zien zijn. Inmiddels kent Brandsma de vogels zo goed, dat hij ze is gaan zien als samenwerkingspartners in zijn kunstpraktijk. Hij vraagt zich in zijn werk steeds af: “Als ik een vogel was, hoe zou ik dan naar de wereld kijken?”

Artificiële uitkijkposten
De afgelopen jaren is Brandsma’s ‘samenwerking’ met de vogels steeds verder gegaan. Zo is de kunstenaar van verschillende materialen lange staven gaan maken, die hij in de natuurlijke omgeving van de klapekster is gaan plaatsen en welke door de vogels onder andere in gebruik werden genomen als uitkijkpost. Ook plaatste Brandsma zijn stok-sculpturen de afgelopen jaren in publieke ruimtes zoals kunstmusea, waar ze zich soms clandestien verhouden tot de getoonde kunst. Op deze uiteenlopende plekken tast de kunstenaar de grenzen af van wat we gewoon vinden, en hoe we met regelgeving gedrag, moraal en hiërarchie trachten te beheersen.

Netwerk
De bezoeker van Dit is de grens wordt uitgenodigd om de omgeving te verkennen: op verschillende plekken rond de buitenplaats zijn de stok-sculpturen van Brandsma geplaatst. Op elke plek krijgen de kunstwerken weer een andere betekenis.

Beeld: Martin Brandsma