Tot en met 4 juni 2023 biedt Slot Zeist onderdak aan een expositie waarin twee kunstvormen elkaar vinden: schilderijen van Svetlana Tartakovska en kostuumontwerpen van Rien Bekkers. De combinatie van magische, monumentale schilderijen en kleurrijke schaalmodellen van theaterkostuums met een historische twist, past schitterend in de sfeer van het statige 17de-eeuwse Slot Zeist. De ‘meesterwerken’ van twee hoogstaande, ambachtelijke kunstenaars worden getoond in drie zalen en bieden een fascinerende symbiose van vorm en kleur, dramatiek en verfijning!

Svetlana Tartakovska werd in 1979 geboren in Oekraïne, kreeg haar opleiding aan kunstacademies in Kiev, Groningen en Florence en woont en werkt sinds ruim 20 jaar in Haren. Nederland leerde het prachtige werk van Svetlana kennen in 2013 tijdens het NPO-programma “Sterren op het Doek” dat zij won met een portret van Joop van den Ende. Zij exposeerde vervolgens met veel succes in internationale galeries en musea in o.m. Amsterdam, München en Hamburg.

In een geweldige schildertechniek, met klassieke verftoepassing en superieure stofuitdrukking plaatst Svetlana Tartakovska haar zorgvuldig gekozen modellen – gehuld in nostalgische of historische kleding – in verhalende voorstellingen vol verholen psychologie. Het hedendaags realisme van haar werk wordt sterk beïnvloed door de rijke erfenis van de oude Russische cultuur, waarin schrijver Dostojewski en schilder Ilja Repin hoogtij vierden. Hoewel Svetlana de breekbaarheid van de mens in het algemeen portretteert, spelen vrouwen een hoofdrol. Hun mentale kracht wordt verstild vastgelegd in momenten uit het dagelijks leven, vermengd met de melancholie van persoonlijke herinneringen. Heftige ervaringen en emoties als moederliefde, verlies, troost, maar ook jaloezie, verraad of raffinement worden weergegeven in haast dromerige schilderijen, in een warm of  juist ijzig kleurpalet.

Rien Bekkers (1950) is al veertig jaar lang een van de belangrijkste kostuumontwerpers van Nederland. Meer dan 150 toneel-, opera- en balletgezelschappen hebben – ook internationaal – opgetreden in zijn creaties. Hij studeerde aan de academies van Tilburg en Amsterdam (Rietveld) en exposeerde o.a. in Rijksmuseum Twenthe en het Noord-Brabants Museum, maar ook
in Moskou en het Koreaanse Seoul. Daar bedacht hij tijdens de tentoonstelling van zijn inmiddels beroemde ‘Shakespearecollectie’ om de schaalmodellen van 1 meter hoogte te maken. Waarmee niet alleen zijn creativiteit explodeerde, maar hij het theaterkostuum ook verhief tot kunstobject.

Tijdens de expositie worden twee films vertoond die elk inzicht geven in het leven en het werk van de twee kunstenaars. Ook is de Orangerie geopend voor een drankje of een lekkere lunch.

Voor informatie over toegang en prijzen: Expositie Slot Zeist