Twaalf topstukken uit het Rijksmuseum reizen naar de twaalf provincies. Stedelijk Museum Kampen is uitgekozen voor dit landelijke project. Het werk uit het Rijksmuseum wordt gekoppeld aan een schilderij uit onze eigen collectie en tentoongesteld in een intieme setting.

Vanaf 1 juli kun je bij Stedelijk Museum Kampen oog in oog staan met het prachtige werk ‘Moedertaak’ van meesterschilder Pieter de Hooch uit het Rijksmuseum! In The Gallery ontmoet dit werk ons eigen schilderij ‘Moederliefde’ van Hein Kever.

Dagelijks tafereel met een boodschap

Als je in de zeventiende eeuw ergens naar binnen had kunnen gluren, had je misschien het tafereel van De Hooch gezien. Een moeder die haar kind ontluist in een eenvoudig Hollands interieur. Zo’n doorkijkje is typisch voor De Hooch. Dat geldt ook voor het licht dat hij in allerlei gradaties schilderde. Het valt door het rechterraam op de vloer, wordt weerkaatst op de witte kussens in de bedstede en laat de koperen bedpan ernaast glimmen. Zelfs de plafuizen worden voor en achter verschillend belicht. De Hooch schilderde het gewone dagelijkse leven waarin hij ook nog een boodschap verstopte. Het kammen werd namelijk geassocieerd met het reinigen van de geest. Ook daarvoor was de moeder verantwoordelijk.

Liefdevolle zorg

In het werk van Kever zie je een moeder die liefdevol het jurkje van haar dochter dichtknoopt. Een spel van strijklicht en handen. De kleuter leunt tegen haar moeder aan, handjes in moeders schoot.
Kever schilderde landschappen, portretten, stillevens en een aantal stadsgezichten, maar werd vooral bekend door zijn vele sobere boereninterieurs uit de toen armoedige Gooi-streek.

Beeld: Stedelijk Museum Kampen

Detail 'Moedertaak' van Pieter de Hooch (ca 1660)