Deze zomer komen twaalf intieme topstukken uit het Rijksmuseum naar twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Elk topstuk ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de eigen collectie van het museum: een perfecte Match. Het wordt een intieme ontmoeting tussen twee kunstwerken. Het project is een initiatief van de Stichting M6, onder het motto ‘Match’.

Het zijn niet de minste topstukken die te zien zullen zijn. In Zutphen: het Meisje in Witte Kimono van George Breitner ontmoet het portret van Liesbeth Wezelaar-Dobbelman van Arie Schippers. Een Amsterdams dienstmeisje en de beeldhouwer naast elkaar, dromerig, jong en oud.

Opening

In het weekend van 1 en 2 juli zal elk museum op eigen wijze de opening verrichten. De landelijke (besloten) opening van Match vindt plaats op 30 juni 2023 in Museum Henriette Polak, Zutphen. Deze wordt verricht door Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum en Paulo Martina, directeur Musea Zutphen.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan het boek Match, waaronder de schrijver Splinter Chabot, programmamaker Cornald Maas en schrijver Umayya Abu-Hanna. De presentatie hiervan vindt eveneens plaats op 30 juni in Zutphen.

De deelnemende musea van Match zijn: Gemeentemuseum het HannemahuisGroninger MuseumMuseum De BuitenplaatsStedelijk Museum KampenMuseum NageleMuseum Henriette PolakStedelijk Museum AlkmaarMuseum Huis DoornMuseum GoudaZeeuws MuseumMuseum het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Het project is te volgen op website schattenuithetrijks.nl.