Match: Meesterwerk uit het Rijksmuseum op visite bij Museum De Buitenplaats

Deze zomer reizen twaalf topstukken uit de Eregalerij van het Rijksmuseum af naar twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. De meesterwerken worden in deze musea gepresenteerd naast een verwant werk uit de eigen collectie. Het wordt een intieme ontmoeting tussen twee kunstwerken: een perfecte Match.

Ook Museum De Buitenplaats in Eelde mag zich tot de deelnemende musea rekenen. Van 2 juli tot en met 3 september 2023 stelt Museum De Buitenplaats een uitzonderlijk duo van twee vrouwelijke kunstenaars tentoon. Het schilderij De Serenade (1629) van Judith Leyster hangt in Eelde zij aan zij met een werk van Olga Wiese uit de eigen collectie, getiteld Sandvikens Troost (ca. 2003).

Twaalf musea, twaalf topstukken
De musea die aan dit project meedoen liggen verspreid over Nederland. Zij hebben elk een passend topstuk uit het Rijksmuseum uitgezocht om te combineren met een topstuk uit eigen collectie. Het project is een initiatief van de Stichting M6, onder het motto ‘Match’.

Boek Match
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin alle 24 kunstwerken staan afgebeeld. Twaalf schrijvers hebben een bijdrage geleverd aan deze uitgave. Voor de match in Eelde is dat prinses Marilène van Oranje-Nassau, Van den Broek, die schrijft over de ontmoeting van Leyster en Wiese in de bijzondere setting van Museum De Buitenplaats.

Naast Museum De Buitenplaats zijn de deelnemende musea: Gemeentemuseum het Hannemahuis, Groninger Museum, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum. Het project is te volgen op de website www.schattenuithetrijks.nl.

De presentatie in Museum De Buitenplaats wordt op feestelijke wijze geopend op 2 juli 2023. Nadere informatie volgt op www.museumdebuitenplaats.nl.