Tentoonstellingen aanmelden

Meester – Leerling

Nationaal Museum van de Speelkaart, Turnhout

Een litho of steendruk maken is puur specialistenwerk. De techniek werd uitgevonden op het einde van de 18de eeuw door Alois Senefelder, een Duits graficus die op zoek was naar een snelle manier om zijn toneelscripts op meerdere exemplaren af te drukken. Hij maakte hiervoor slim gebruik van het principe dat water en vet elkaar afstoten en dat je met kalksteen inkt op papier kunt drukken. De techniek werd razend populair, ondanks het feit dat het toch nog arbeidsintensief was, zeker als je met verschillende kleuren wilde werken. De opkomst van de moderne offset druk duwde de lithografie in de loop van de 20ste eeuw dan ook naar de achtergrond.

Toch blijft de lithografie een prachtig ambacht dat niet verloren mag gaan. Dit jaar loopt vanuit het Nationaal Museum voor de Speelkaart een project waarbij meester Cyriel Verbist zijn kennis en vakmanschap rond lithografie overdraagt aan drie gepassioneerde leerlingen: Eline Van Deun, Laura Meeus en Dries Leysen. De drie jonge mensen hebben reeds een flinke bagage én een grote interesse in de grafische sector. Naast het overbrengen van de praktische kennis, komen ook de lokale geschiedenis en een aantal werkbezoeken aan bod. Het resultaat van dit proces wordt nu systematisch aan het publiek getoond in een interactieve tentoonstelling.

De indrukwekkende lithografie-techniek wordt in de expo glashelder uitgelegd en getoond, van de voorbereiding van de steen tot de tekening. Bezoekers mogen bovendien zelf de handen uit de mouwen steken en proefjes doen, klasgroepen kunnen een atelier volgen. Alles gebeurt op een veilige manier met oog voor de hygiëne-maatregelen.

Het meester leerling project kadert binnen het beleid rond immaterieel cultureel erfgoed. De Vlaamse overheid is er zich degelijk van bewust dat niet-tastbaar erfgoed – dat in de hoofden en handen van mensen zit – erg waardevol maar kwetsbaar is, en biedt financiële steun voor het behoud.

Van 1 okt 20 20

t/m 31 mei 20 21