Elk jaar exposeert het Nederlands Zilvermuseum de Meesterstukken en Miniaturen van de eindexamenstudenten van de Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Zo bieden we ook een podium aan nieuw en jong talent!

Op 6 juli 2023 werd er tijdens de eerste diploma uitreiking in de Grote Kerk de winnaar van de vakjury bekend gemaakt. In het najaar volgt de tweede uitreiking waarbij de leerlingen met een video over hun werk een videoprijs kunnen winnen van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum. Zo ook de uiteindelijke winnaar van de publieksprijs.

Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw verzorgden de Gilden zelf de opleiding tot Goud- of zilversmid. Op jonge leeftijd ging je als leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je daarna het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven is in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken.

De vierdejaars eindexamenstudenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een “proeve van bekwaamheid” genaamd “Meesterstuk”. De getoonde werken zijn de resultaten van het afgelopen jaar.

Om de vaktechnische vaardigheden van de derdejaars eindexamenleerlingen te testen, moeten zij aan het einde van hun opleiding  een opdracht op schaal, oftewel ‘Miniatuur’, voltooien.

Beeld: Meesterstukken en Miniaturen, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven