Tentoonstellingen aanmelden

Megalithische tempels van Malta

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Naar verwachting opent der nieuwe tentoonstelling 25 mei.
In deze kleine fototentoonstelling ziet u een selectie fraaie afbeeldingen van de megalithische tempels die op Malta staan. De bouwwerken stammen uit de periode 3600-2500 v.Chr., toen de afstammelingen van de eerste bewoners (die rond 5900 v.Chr. uit Sicilië kwamen) een unieke reeks tempels op het eiland bouwden.
De foto’s hangen tot eind maart 2021 achter de Egyptische tempel in de entreehal.
Deze fototentoonstelling is de opmaat naar een grotere tentoonstelling over de prehistorie van Malta, die vanaf april 2021 in het Rijksmuseum van Oudheden te zien is. Speciaal voor deze expositie komen vele objecten en tempelrestanten uit Malta naar Leiden.
Gebouwd met grote stenen
Malta bestaat uit een kleine eilandengroep in de Middellandse Zee, pal ten zuiden van Sicilië. De twee grootste eilanden zijn Malta zelf en Gozo. In de prehistorie zijn op deze eilanden opvallende bouwwerken verrezen: grote, stenen tempels die hoog boven het maaiveld uitstaken. Deze megalithische tempels (megalieten: van het Griekse megas = groot, lithos = steen) zijn door UNESCO als Werelderfgoed aangemerkt.
De mooiste Maltezer tempels
Op de foto’s komt een aantal van de mooiste Maltezer tempels uit de prehistorie voorbij: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Tarxien, Skorba, Ta’ Ħaġrat, Kordin en de prehistorische ondergrondse grafruimte Ħal Saflieni Hypogeum. Op deze plaats is ook de iconische ‘slapende dame’ gevonden. Dit soort archeologische voorwerpen vormt een rijke informatiebron over het prehistorische bestaan op de Maltese eilanden, en natuurlijk ook over deze prachtige, megalithische tempels.

Beeld: Een van de tempels van Tarxien (foto: Daniel Cilia)

Van 25 mei 20 21

t/m 31 okt 20 21