De Arnhemse Merel Jansen (1990) schilderde, zeshonderd jaar na Jan van Eyck, haar eigen Lam Gods. Voor de vorm en het formaat van de twaalf panelen bleef ze trouw aan het origineel, voor de inhoud liet ze zich inspireren door haar eigen tijd en omgeving.

Het werk van Jansen is een eigentijdse versie van het wereldberoemde schilderij van Jan van Eyck uit 1432. Dat religieuze twaalf-luik ter verering van Jezus Christus vatte de kern van het Bijbelse leven samen. Het zou het bekendste werk worden van Van Eyck, in die tijd wellicht de beroemdste schilder van Europa. Jansen schilderde een kleurrijke wereld, waarin geloof ruim baan heeft gemaakt voor genot en plezier en het grotere belang is geweken voor dat van het individu, niet in het hiernamaals, maar in het hier en nu.

Het werk is vrij toegankelijk te zien in De Koepel van Museum Arnhem. In De Koepel biedt het museum graag een podium aan exposities, die gaan over thema’s die leven in de stad of ontstaan zijn vanuit een samenwerking met een Arnhemse partner, zoals Merel Jansen.

Over Merel Jansen
Merel Jansen is één van de winnaars van De Nieuwe Vermeer, een competitie en televisieprogramma van MAX, ter gelegenheid van de Vermeer-tentoonstelling dit voorjaar in het Rijksmuseum. Verdwenen schilderijen van Vermeer zijn door hedendaagse schilders opnieuw geschilderd. De winnende Vermeer van Jansen is vanaf 20 maart 2023 te zien in Museum Prinsenhof in Delft.

Beeld: Merel Jansen, Het Lam Gods (2020). 3.50 x 6.20 m. Olieverf op doek en paneel