De Haagse Kunstkring brengt de nieuwe expositie ‘De dans van de mestkever’

Van 2 t/m 27 november is in de Bovenzaal van de Haagse Kunstkring de expositie ‘De dans van de mestkever te zien’. Dit is een tentoonstelling met objecten, tekeningen, video en lampen van Meriam Windmeier en Marian Smit. De officiële opening is op zaterdag 5 november 16.00 uur. Aukje van Roessel, columniste bij Den Haag Centraal, verricht deze opening.

Zowel Meriam Windmeier als Marian Smit hebben een fascinatie voor de mestkever omdat deze immer bedrijvig is, een opruimer pur sang, de verwerker van afval en gebruiker van uitwerpselen als kraamkamer voor zijn larven. Circulair tot in zijn vezels.
In de oudheid was de mestkever ook al een bron van verwondering (de Scarabee werd in de Egyptische mythologie als een heilig dier beschouwd). De letterlijke betekenis van Scarabee is ‘tot leven komen’. Het dier werd in verband gebracht met wederopstanding en onsterfelijkheid. Dit alles draagt bij aan de fascinatie van kunstenaars Marian Smit en Meriam Windmeier voor de mestkever.

Het werk dat zij in de tentoonstelling ‘De dans van de mestkever’ tonen verwijst op verschillende manieren naar dit dier. Windmeier’s kunstwerken zijn opgebouwd uit organisch afval dat zij dusdanig bewerkt dat er een nieuw weefsel ontstaat. Dit weefsel wordt gevormd tot een nieuw leven.
Smit brengt de cyclus van leven en dood in beeld met tekeningen waarin de kever een belangrijk metgezel is in het leven van een vrouw. Haar ‘Keverlampen’ maakt zij van afval dat niet organisch is en daarmee tegengesteld is aan Windmeiers natuurlijke werkmateriaal, namelijk plastic.