Tentoonstellingen aanmelden

Michael Horn – Eilandschilder van Vlieland

Museum Tromp’s Huys, Vlieland

Eilandschilder ben ik geworden, benoemd door de gemeente Vlieland.
Wat in mijn hart en hoofd ontstaat, proberen mijn handen op het doek over te brengen. Soms lukt het, soms ook niet. Soms wordt het ook iets anders en toch goed. Een scheppingsproces, dat ik niet geheel in de hand heb en dat is goed.
Niet eens de helft van alle schilderijen die ik voor mijn innerlijk oog al zie, verschijnen ook op doek. Onder andere door tijdgebrek, maar ook door gebrek aan ruimte.
Wat er wel op doek verschijnt, spreekt diverse mensen aan.
In veel van mijn werk probeer ik de rust en de ruimte te vangen. Iets wat in onze wereld steeds schaarser wordt, maar voor een mensenleven wel goed is om tenminste af en toe te ervaren.
Niet iedereen houdt langere tijd stilte vol. In de stilte kun je jezelf tegenkomen. Dat is soms niet gemakkelijk, soms confronterend, maar wel een goed leer- en groeiproces. Innerlijke stilte, rust en ruimte in mijzelf opzoeken, gedachtestromen kalmeren.
Mijn schilderijen zijn niet bedoeld om te triggeren of te provoceren, maar juist het tegenovergestelde. In mijn leven word ik al meer dan genoeg getriggerd: op mijn werk, thuis en in mijn vrije tijd, ook door mijzelf. Iemand schreef eens: `De wereld in mij is groter dan de wereld om mij heen’. Daarom zoek ik de rust vaak op: op het strand, het wad, in het bos of de duinen en in mijn moestuin met uitzicht op het weidse wad. Als het weer en het getij het toelaten, ook in de zee.
Lange strandwandelingen en de zee helpen mij om dingen, die mij innemen of vast willen houden, sneller kwijt te raken of los te kunnen laten.
In de hoop dat een sprankje of meer van deze rust ook in mijn schilderijen overkomt en juist iets van deze sfeer in de ruimtes verspreiden waar ze hangen en te zien zijn, wens ik iedereen veel kijkplezier.
Neem gerust de tijd om te kijken en te ervaren.

Beeld: Michael Horn

Van 5 sep 20 20

t/m 1 mrt 20 21