Tentoonstellingen aanmelden

Michiel Huijben

Kunstinstituut Melly, Rotterdam

Deze tentoonstelling en live performance van Michiel Huijben plaatst de architectuur van de instelling in het middelpunt. Met het laat negentiende-eeuwse debat rond een ‘officiële’ nationale stijl als achtergrond, zoekt dit nieuwe werk naar sporen van menselijke besluitvorming in de geschiedenis van het gebruik, de bouw en de wijdere stadsomgeving van de school. In twee handelingen wordt dit moment verkend:

AKTE 1 gaat uit van de specifieke kenmerken van de buitenkant van het gebouw. Beginnend met 3D-scans van ornamentele sculpturen uit de gevel van de instelling, bouwt het verhaal zich op naar de omliggende stad via voorbeelden uit andere negentiende-eeuwse architectuur in Rotterdam. Deze ornamenten kunnen worden beschouwd als personages, sculpturen of figuranten in het debat over een nationale bouwstijl.

AKTE 2 is geformuleerd rond een speculatieve plattegrond die het oorspronkelijke gebruik van het gebouw weergeeft, dat in de jaren 1870 door de gemeentelijke architect C.B. van der Tak werd ontworpen en gebouwd voor de huisvesting van een uitsluitend voor vrouwen bestemde burgerschool. Hier wordt het verhaal over luchtige ruimtes, natuurlijk licht en de bezettingsnormen voor onderwijsarchitectuur rond de eeuwwisseling, aan de hand van archieffoto’s, herinterpretaties van ruimtelijke configuraties en bouwtekeningen uitgewerkt.

Beeld: met dank aan Stadsarchief Rotterdam

Van 20 sep 20 20

t/m 21 mrt 20 21