Tentoonstellingen aanmelden

Mien Ruys en Joke Vingerhoed – Groene buitenruimten en kleurrijke bloemen

Museum Nagele, Nagele

Tip van Museumtijdschrift:

Bij de modernistische architectuur van Gerrit Rietveld of Aldo van Eyck denk je niet onmiddellijk aan bloemen, planten en tuinen. Toch ontwierp een van Nederlands bekendste tuinarchitecten Mien Ruys (1904-1999) samen met Wim Boer een deel van Nagele, het modernistische modeldorp in de Noordoostpolder dat door Rietveld en Van Eyck samen met Cornelis van Eesteren is getekend. Voor het eerst was een groen- en beplantingsplan net zo belangrijk als het verdere ontwerp van het dorp. De tuinen van Ruys kenmerken zich door rechte vlakken en hoeken en door haar veelvuldig gebruik van spoorbielzen, waaraan zij haar bijnaam ‘Bielzen Mien’ te danken heeft. Maar ook de beleving van de natuur had zij hoog in het vaandel staan. In Nagele hield Ruys rekening met de leefomgeving door bijvoorbeeld in het centrale park zogenaamde ‘olifantenpaadjes’ te creëren, waarmee ze afweek van het modernistische idee van strakke lijnen.

Vanwege het belang van Ruys voor Nagele is museum Nagele een uitstekende plek voor een expositie over haar leven en werk. De tentoonstelling ‘Mien Ruys en Joke Vingerhoed –  Groene buitenruimten en kleurrijke bloemen’ combineert plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s met schilderijen van Joke Vingerhoed (1948). Net als Ruys combineert Vingerhoed abstract-geometrisch werk met kleurrijke bloemstillevens.

Na een bezoek aan de tentoonstelling is het aan te raden om in Nagele op zoek te gaan naar de sporen van Mien Ruys. Hint: die vindt u behalve in het centrale park ook op de begraafplaats.

Beeld: Joke Vingerhoed, ‘Secret’ (links) en White Tulips (rechts)

Wie kent haar niet? Mien Ruys (1904 – 1999), de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Mien Ruys en haar groenontwerp zijn een onlosmakelijk deel van het verhaal over het ontwerp en de realisatie van Nagele én van de Noordoostpolder.
Het beplantingsplan van Nagele is één van de grootste ontwerpen uit haar carrière. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijlbeweging, was zij voor de groene buitenruimten.

De expositie over Mien Ruys bestaat uit een groot aantal panelen/banieren, aangevuld met objecten als bielzen, gewassen grindtegels en kleding. In interviews op beeld met onder anderen Piet Oudolf, Pieter Buys, Anet Scholma en Koos Postema wordt het leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt. De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre dat uitgebreid wordt getoond door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken, waarin zij onverbloemd vermeldt voortdurend zoekende te zijn naar heldere lijnen.

Het werk van Joke Vingerhoed vormt een prachtige aanvulling op de expositie over het werk en leven van Mien Ruys. Behalve kleurrijke bloemstillevens toont zij abstracte geometrische schilderijen.

Op donderdag 29 augustus om 14 uur geeft Joke Vingerhoed een inleiding bij haar werk. Bij de inleiding, die tevens een preview van de Mien Ruys expositie biedt, is een ieder van harte welkom. Er wordt entree gevraagd.

Deze expositie is in samenwerking met het ABC Architectuurcentrum Haarlem en het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder/Canon de Noordoostpolder tot stand gekomen en met een financiële bijdrage van gemeente Noordoostpolder.

Afbeelding: Mien Ruys – Maria Austria Instituut

Van 28 aug 20 19

t/m 23 nov 20 19