Over het herinneren van het verleden en de toekomst
Een jubileum nodigt altijd uit tot het in herinnering brengen van het verleden. Ter gelegenheid van 750 jaar Amsterdam stellen we een gebeurtenis centraal, die katholieke gelovigen nog altijd in herinnering houden en die bijna net zoveel jaren telt als het ontstaan van de stad: het Mirakel van Amsterdam.
Herinneringen meenemen naar de toekomst gaat echter niet vanzelf. Je hebt er verhalen, kunstwerken en voorwerpen voor nodig. En influencers. Met hun creativiteit zijn zij de ‘regisseurs’ van de herinneringen die we willen meenemen naar de toekomst. Kunstenaars verbeelden samen met de jongerencommunity van het museum wat Amsterdammers zich in de toekomst zullen herinneren over onze tijd.
kom in deze tentoonstelling achter de betekenis van één van de oudste nog levende tradities van Amsterdam.
Een Betwist, maar Levendig Verleden
De tentoonstelling volgt onder andere het verhaal van pastoor Leonardus Marius, die in de tijd van schuilkerken het katholieke geloof en het Mirakel van Amsterdam verdedigde met zijn geschriften. Zijn werk zorgde ervoor dat deze traditie, ondanks vervolging, tot op de dag van vandaag een belangrijk deel blijft van de katholieke identiteit.
De Stille Omgang
Een van de hoogtepunten van het katholieke leven in Amsterdam, dat zijn oorsprong vindt in de middeleeuwse processies, is de jaarlijkse Stille Omgang. Deze unieke tocht, die elk jaar door duizenden gelovigen wordt gelopen, houdt de herinnering aan het Mirakel in leven en versterkt de verbondenheid binnen de katholieke gemeenschap.
Beeld: Jacob Cornelisz. Van Oostsanen, Het Mirakel van Amsterdam, 1505-1518. Amsterdam Museum, bruikleen Protestantse Kerk Amsterdam.