In het kader van 80 jaar vrijheid steekt Stadsmuseum Doetinchem de hand in eigen boezem door het verhaal te vertellen van haar oprichters: de familie Misset.
Cornelis Misset was een Haarlemse drukker die in 1873 naar Doetinchem kwam en daar een drukkerij begon. Zijn zoons Henk en Kees Misset bouwden het bedrijf uit tot één van de grootste drukkerijen van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden de broers het bedrijf door te laten draaien en het personeel aan het werk te houden. Dit om het hoofd boven water te houden en arbeidseinsatz te voorkomen. Veel panden werden verkocht aan NSB’ers, maar ook Misset kocht 13 panden via makelaar Jan Stap die zich aan de NSB had verbonden. Kees Misset verklaarde de huizen op te kopen om ze later terug te geven als de Joodse eigenaren terugkwamen. Of dat de intentie was blijft onduidelijk. Henk Misset overleed in september 1945. Kees Misset werd na de bevrijding opgepakt, in De Kruisberg opgesloten en is na de oorlog veroordeeld voor samenwerking met de nazi’s.
In deze tentoonstelling laat het Stadsmuseum de voor- en keerzijde zien van de activiteiten van deze markante Doetinchemmers.