In de tentoonstelling MOḌA, wat Marokkaanse spreektaal is voor mode, staat de veelzijdigheid van hedendaagse makers uit Marokko en de Marokkaanse diaspora in Nederland centraal.

De tentoonstelling brengt het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van cutting-edge ontwerpers en kunstenaars samen. Deze gamechangers hebben de paden gebaand voor verschillende generaties makers, liefhebbers en dragers, voorbij de landsgrenzen van Marokko. MOḌA. Moroccan Fashion Statements is een samenwerking tussen DAR Cultural Agency en Centraal Museum Utrecht.

De veelzijdigheid van de tentoonstelling en het Marokkaanse modelandschap komt terug in zeven thema’s zoals ‘Monumental’, dat zich onder meer richt op opvallende ontwerpen van Sara Chraibi, Daily Paper, New Tangier en MAISON ARTC. In ‘Cosmopolitan’ smelten het landelijke en het stedelijke leven samen, gezien door de ogen van multidisciplinaire kunstenaars. Hier vertellen video’s, foto’s en textielkunst de verhalen van vooruitstrevende creatieven zoals Joseph Ouechen en Meryem Slimani. Het thema ‘Amazigh Hair Heritage’ is de uitkomst van een uniek project van de wereldberoemde haarstylist Ilham Mestour.

‘Friendship’ focust zich op de iconische ontwerper Tamy Tazi en haar vriendschap met Yves Saint Laurent. Tazi vormde in de jaren 60 en 70 de avant-garde van de Marokkaanse mode met haar vernieuwende toepassing van borduurwerk. Speciaal voor de tentoonstelling creëerde kunstenaar Hassan Hajjaj een Intermezzo: een loungeplek voor ontmoetingen geïnspireerd op zijn nieuwe plek JAJJAH in Marrakesh. In de ruimte is een selectie boeken te vinden die is gecureerd door Yasmina Naji van Kulte Editions, de enige onafhankelijke uitgeverij voor kunstboeken in Marokko. In ‘Artists & Artisans’ staat het maakproces centraal, met ontwerpen van onder meer Fadila el Gadi en nieuw werk van zowel Mina Abouzahra als Said Mahrouf.

De zeven thema’s, van kosmopolitisch tot monumentaal, en zo’n honderd objecten vertellen samen transhistorische, interculturele en persoonlijke verhalen vanuit het perspectief van mode.

Beeld: Modellen Saïf, Safae en Yasmina (van links naar rechts) voor MOḌA – Moroccan Fashion Statements, 2024 © Centraal Museum Utrecht / DAR Cultural Agency / Sharon Jane D