Tentoonstellingen aanmelden

Mode op de bon – Een nieuw modebeeld in oorlogstijd

Nationaal Monument Kamp Vught, Vught

Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, jurken van meelzakken en trouwjurken van parachutestof. Met creativiteit, hergebruik en improvisatie proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Er ontstaat een nieuw modebeeld, zo is vanaf 25 maart tot 1 november te zien in de tentoonstelling ‘Mode op de bon’ in Nationaal Monument Kamp Vught. De expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam. Reserveren via www.nmkampvught.nl is noodzakelijk in verband met de corona-maatregelen. De teksten van expositie ‘Mode op de bon’ zijn in het Nederlands en Engels. Het museum is gesloten tot 16 maart.

Direct na de Duitse bezetting in 1940 valt de import weg. Textiel gaat ‘op de bon’, maar ook met bonnen is er al snel vrijwel niets te koop. Tientallen jurken en andere kledingstukken uit de oorlog, damesbladen, foto’s en films van chique modeshows, laten zien hoe het modebeeld verandert.
“De textielkaart beïnvloedt de mode!” kopte De Telegraaf in oktober 1940. Mantelpakjes worden gemaakt van oude herenkostuums wat het model breder en rechter maakt. Om stof te besparen worden de rokken korter en minder geplooid. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raken in de mode. Kousen worden zeer schaars, waardoor vrouwen voor het eerst lange broeken gaan dragen. Libelle schijft in 1942 over deze trend: “Wij zijn van mening dat deze dracht absoluut ongeschikt is voor winkeluitstapjes in de stad en zeer zeker misplaatst in een restaurant.”

Beeld: Jeroen van Zijp

Van 25 mrt 20 21

t/m 31 okt 20 21